El renaixement del Drag

Si alguna cosa és clar és que l’escena Drag espanyola i europea està ressorgint més forta que mai. Recordem amb nostàlgia aquells anys en què el Drag era respectat per altres artistes, valorat pels empresaris i aplaudit pel públic. Sembla ser que la crisi econòmica mundial que hem “passat” va fer que el col·lectiu es ressentís, ja que els esdeveniments i la nit van haver de reajustar-se a la nova economia dels seus clients. Per això, es va deixar de contractar Drags per als shows i molts professionals van haver de desplaçar-se de les seves ciutats i/o buscar altres ocupacions per a sobreviure.

Dit això, pensem que el col·lectiu Drag internacional està vivint un renaixement. Les noves generacions del Drag vénen més forts que mai, en part afavorides pel fàcil accés a les xarxes socials i les noves tecnologies, que permeten que pràcticament des de qualsevol lloc del món es puguin donar a conèixer públicament, i al seu torn adquirir les seves eines de treball: vestuari, calçat de talles grans, perruques, maquillatge… i no només això, sinó que a més hi ha disponibles infinitat de tutorials en internet on els usuaris mostren i intercanvien fabulosos trucs de maquillatge per a principiants, consells sobre com pentinar les perruques, com fer-se un bon tuck, com maquillar-se l’ombra dels pits, i com amagar-los i posar-se barba i bigoti en el cas dels Drag Kings.

Diversidrag

Perquè si señorxs, el col·lectiu Drag no està només compost per Drag Queens, també existeixen els Drag Kings, lxs Drags no-binaris, les Faux Queens (Bio Queen, Hyper Queen, Female Queen), les Criatures o Monstres Drag, els Drag Kids… El col·lectiu Drag és tan ampli com diverses les persones, tan gran com la creativitat que cada artista en particular li pugui aportar al seu Drag, i tan divers com la quantitat de professionals que giren al voltant d’aquest art i participen en el procés de creació. El col·lectiu Drag local, nacional i mundial, està compost per ARTISTES (performers, humoristes, monologuistes, cantants, ballarinxs, maquilladorxs, perruquerxs, sastres… etc) que utilitzen la seva creativitat per a entretenir-nos, per a fer-nos pensar, altres vegades per a educar-nos i sempre per a crear una fantasia efímera que apareix i desapareix com per art de màgia. Art en moviment que es pot degustar en alguns locals d’ambient però que encara no està prou valorat com es mereix en la societat.

El moviment

El concepte de #visibilidrag va començar al gener de 2018 amb una etiqueta en Instagram impulsat des de Madrid pel fotògraf i Drag ERREBEENE i al setembre de 2018 es va tornar a impulsar amb el llançament de DRAG IS BURNING des de Barcelona, creat i promogut pel dissenyador gràfic i il·lustrador RUBEN ANTÓN.

L’objectiu

En 2019 l’objectiu és visibilitzar el col·lectiu Drag a través de l’etiqueta #visibilidrag i el compte d’Instagram VISIBILIDRAG on són bienvenidxs els amants i seguidors d’aquest art i tot tipus de Drags: Queens, Kings, No-binaris, Faux Queens, Criatures, Kids… Sense jutjar o tenir en compte la seva experiència, el temps que porten en el Drag o el seu lloc de residència.

Aquest projecte ha nascut per a donar #visibilidrag a un col·lectiu que necessita treballar per a sobreviure, ja que en aquest moment són molt pocxs lxs afortunadxs que fan xous, que tenen una residència fixa en un o diversos locals i que es dediquen exclusivament al Drag. Posem en valor aquest art i fem que el col·lectiu evolucioni. Fem que ens sorprengui i ens inspiri. Aconseguim que aquest moviment ofereixi treball i reconeixement a todxs els seus protagonistes.

Text per Rubén Antón – Gener 2019